Pogranicze - portal informacyjny o przygranicznych rejonach Niemiec.

Mieszkać w Niemczech - jak załatwić formalności

Według aktualnych przepisów obywatele UE, w tym Polacy, nie potrzebują już wizy do pracy w Niemczech.

Meldunek

W ciągu tygodnia od znalezienia stałego miejsca zamieszkania należy się zameldować w lokalnym biurze meldunkowym (Einwohnermeldeamt), który zwykle znajduje się w Urzędzie Miasta. Zameldowanie jest konieczne do otrzymania pozwolenia na pobyt, wniosek na pozwolenia na pobyt można pobrać w biurze meldunkowym. Zameldowanie okazuje się również niezbędne podczas załatwiania innych spraw, np. przy zakładaniu konta w banku.


* Dokumenty potrzebne do meldunku:

  • * paszport,
  • * kopia umowy o wynajem lub dzierżawy;
  • * wypełniony formularz meldunkowy, dostepny w Einwohnermeldeamt.;
  • * wiza (wymóg ten dotyczy tylko osób spoza UE).

Pozwolenie na pobyt

Każdy, kto zamierza pozostać na terenie Niemiec dłużej niż cztery miesiące, musi postarać się o pozwolenie na pobyt. W tym celu należy złożyć wniosek w lokalnym biurze imigracyjnym (Ausländeramt). Zezwolenie na pobyt z reguły wydawane jest tylko na pobyt w określonym celu i na określony okres czasu. Czasami stanowi podstawę do pobytu stałego. Oznacza to, że po upływie określonego czasu pobytu i spełnieniu wszystkich pozostałych warunków przysługuje prawo do bezterminowego pozwolenia na osiedlenie.

* potwierdzenie celu pobytu w Niemczech w zależności od statusu:
    1. Pracownicy: dowód zatrudnienia - umowa o pracę lub list od pracodawcy
    2. Studenci: dowód przyjęcia na uczelnię
    3. Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą: dowód swojego statusu, jak na przykład członkostwo do stowarzyszenia zawodowego lub handlowego, numer rozliczenia podatkowego VAT, lub REGON
    4. Przygraniczni pracownicy (np. osoby, które pracują w Niemczech na terenach przygranicznych, mieszkający na stałe w innym kraju członkowskim, do którego powracają co najmniej raz w tygodniu): dowód zatrudnienia oraz stałego zamieszkania w innym kraju członkowskim

Wniosek o pozwolenie na pobyt jest rozpatrywany zazwyczaj wciągu dwóch tygodni. W międzyczasie zostaje wydane potwierdzenie złożenia wniosku o pozwolenie na pobyt, które daje status czekającego na to pozwolenie.

Pozwolenie na pobyt jest ważne tylko z dokumentem tożsamości. Jeżeli paszport lub dowód straci ważność podczas pobytu w Niemczech,będzie trzeba wystąpić o nowe pozwolenie na pobyt. Dlatego jeżeli data ważności paszportu niedługo się kończy, lepiej najpierw wyrobić nowy paszport, by uniknąć ponownego starania się o pozwolenie na pobyt.

Źródło: http://www.hrc.pl/index.php?dzid=116&did=746∂=2

szukaj

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information